ελ/en/de

Δείτε πως ένα παλιό πέτρινο σπίτι στην Κρήτη μετατράπηκε σε μια super σύγχρονη κατοικία - Glow Magazine

01 Ιουν Δείτε πως ένα παλιό πέτρινο σπίτι στην Κρήτη μετατράπηκε σε μια super σύγχρονη κατοικία - Glow Magazine

Το έργο, που ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Zeropixel Architects, αφορά στην ανακαίνιση – αποκατάσταση μιας παλιάς πέτρινης ισόγειας οικίας με υπόγειο στο ορεινό χωριό Δαφνέδες Μυλοποτάμου της Κρήτης.

Η στενόμακρη κάτοψη δημιουργούσε σκοτεινούς και αποπνικτικούς χώρους στο υπόγειο και αντιμετωπίστηκε με την αφαίρεση μέρους του δαπέδου και την αντικατάστασή του με τρία μεγάλα γυάλινα στοιχεία στο πάτωμα του ισογείου που ενοποιούν και φωτίζουν όλες τις γωνίες.

Στον ισόγειο αναπτύσσεται το κεντρικό υπνοδωμάτιο, μπάνιο, κουζίνα, καθιστικό, τραπεζαρία και αυλή. Στο υπόγειο υπάρχει το δεύτερο υπνοδωμάτιο που έχει πρόσβαση και από ένα υποβαθμισμένο καλντερίμι, ο χώρος κάτω από την τραπεζαρία που βρίσκεται ένας παλιός φούρνος και πατητήρι, το κελάρι και ο χώρος της πισίνας.

Εμβαθύνοντας στο εσωτερικό της κατοικίας, η ανακαίνιση γίνεται ολοκάθαρη όπου κι αν στρέψει κανείς τη ματιά του. Βλέπουμε πως το λευκό αποτέλεσε τη βάση των περισσότερων δωματίων, χαρίζοντας έτσι έναν μινιμαλιστικό καμβά, που στην πορεία εξελίχθηκε σε κάτι πιο μοντέρνο και funky. Συγκεκριμένα, μαζί με τις ουδέτερες αποχρώσεις την εμφάνισή του κάνει και το έντονο καφέ, το οποίο εξασφάλισε bold & natural χαρακτήρα σχεδόν σε κάθε γωνία.

Παράλληλα, εξαιτίας της μινιμαλιστικής προσέγγισης, όλο το σπίτι χαρακτηρίζεται, πλέον, για την εκλεπτυσμένη λειτουργικότητα που προσφέρει σε όλα τα μέλη της οικογένειας, χαρίζοντάς της ένα άκρως πρακτικό living, χωρίς ωστόσο να στερείται την αίσθηση της ζεστασιάς.

Μαζί με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, τα υπέροχα μπαλκόνια της κατοικίας δίνουν την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να χαίρονται την καλοκαιρινή, χαλαρωτική αίσθηση, έχοντας για θέα τις απέραντες κατάφυτες πεδιάδες αλλά και τον καταγάλανο ουρανό που απογειώνει τις αισθήσεις.

Η φιλοσοφία που ακολουθήθηκε στην ανακαίνιση του χώρου, ανέδειξε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του κτιρίου, εμφανίζοντας την κλασική λιθοδομή, τους λαινοστάτες και άλλα tradional στοιχεία του προηγούμενου αιώνα. Ηξυλεία που προ-υπήρχε στο σπίτι επανατοποθετήθηκε μετά από συντήρηση, όπως έγινε επίσης και με τα κεραμίδια, το λιθόστρωτο πάτωμα μέσα κι έξω από το κτίριο, καθώς και το βράχο – δάπεδο, στον χώρο της πισίνας.

Όλες οι μεταλλικές και λοιπές κατασκευές και η επίπλωση είναι χειροποίητα, με ακατέργαστα υλικά, όπως κατασκευάστηκε και στην αρχική του μορφή το σπίτι. Μεγάλη προσοχή δόθηκε και στον φωτισμό του κτιρίου, ο οποίος δημιουργεί την τέλεια ατμόσφαιρα.

About

«Το νόημα της αρχιτεκτονικής είναι δύσκολο να προσδιοριστεί», υποστηρίζει ο Δημήτρης Κουδουνάκης, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Zeropixel Architects. Η προσωπική του άποψη είναι ότι η μαγεία και η μοναδικότητα της αρχιτεκτονικής έγκειται στο γεγονός ότι εναλλάσσεται μεταξύ των ορισμών της τέχνης, της επιστήμης και της τεχνολογίας κάτι που δεν υπάρχει όταν μένει μόνο στα χαρτιά. Μέσα από αυτή τη φιλοσοφία δημιουργήθηκε η ομάδα των Zeropixel Architects που συνδέει το γραφείο με το εργοτάξιο, το σχέδιο με την κατασκευή, τον αρχιτέκτονα με τον κατασκευαστή. Αντιλαμβάνονται το κτίριο ως οθόνη, που απεικονίζει τη ζωή των κατοίκων του και αποτελείται από pixel που συνεργάζονται αρμονικά παρέχοντας το τέλειο αποτέλεσμα. Κάθε ένα από αυτά τα pixel αντιστοιχεί σε ένα μέλος της ομάδας τους. Ο αρχιτέκτονας, ο πολιτικός μηχανικός, ο μηχανολόγος μηχανικός, ο κατασκευαστής, ο εργάτης, ο βοηθός του… Καθένας από αυτούς έχει τον ίδιο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Όλα τα pixel χωρίς εξαιρέσεις πρέπει να λειτουργούν άψογα και να συνεργάζονται αρμονικά.

Φωτογραφίες: Evan Possley


Δείτε το άρθρο εδώ.