Σε οικόπεδο εκτός οικισμού, λίγο έξω από το χωριού Γαβαλοχώρι, υπήρχε ένα υφιστάμενο κέλυφος με περατωμένες τις τοιχοποιίες. Μας ζητήθηκε να επέμβουμε όσο είναι δυνατόν στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτιρίου και εν συνεχεία να το κατασκευασουμε.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΛΙΓΟΤΕΡΑ
Το σημαντικό μειονέκτημα που συναντήσαμε στα σχέδια του σπιτιού, ήταν ότι οι εσωτερικές τοιχοποιίες που είχαν ήδη χτιστεί σε συνδυασμό με τους αρκετούς και άτακτα τοποθετημένους διαδρόμους, προκαλούσαν σύγχυση και την αίσθηση ότι το σπίτι ήταν αρκετά μικρότερο από ότι ήταν στην πραγματικότητα. Προσπαθήσαμε να λύσουμε το πρόβλημα, μετακινώντας κάποιους χώρους με βοηθητικές χρήσεις, όπως τουαλέτες και αποθήκες, από το κέντρο του κτιρίου στο περίγραμμα του και αντικαθιστώντας κάποιες τοιχοποιίες με γυάλινους τοίχους. Με αυτο τον τρόπο, κάνοντας δηλαδή “transparent” κάποιους χώρους και τοίχους, έγινε δυνατή από το κέντρο της κατοικίας, η οπτική προς τα όρια του κτίσματος και πλέον δίνεται η αντίληψη του μεγέθους του κτιρίου στον χρήστη.
Η προσπάθεια αυτή εντάθηκε από την τοποθέτηση στο κέντρο του κτιρίου, μιας πανοραμικής εστίας, που τροφοδοτεί με θέρμανση μέσω αεραγωγών τους χώρους που χρησιμοποιεί το ζευγάρι καθημερινά. Η χρήση ενδοδαπέδιου συστήματος θέρμανσης και δροσισμού χαμηλής κατανάλωσης, η αποφυγή χρήσης εγκατάστασης κλιματισμού, η χρήση ειδικών ενεργειακών κουφωμάτων αλουμινίου και μεγάλου πάχους εξωτερικής θερμοπρόσοψης καθώς και η δημιουργία φυτεμένου δώματος, σε συνδυασμό με την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω φωτοβολταικών πάνελ, επιτρέπουν στο κτίριο να έχει μηδενική κατανάλωση ενέργειας κάνοντάς το και ενεργειακά “transparent”.
Εξωτερικά του κτιρίου σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ένας περιβάλλον χώρος με κολυμβητική δεξαμενή, χώρους στάθμευσης, χώρο meditation και εξωτερικό καθιστικό. Τοποθετήθηκαν βράχοι της περιοχής και διασώθηκαν όλα τα αιωνόβια δέντρα που προϋπήρχαν στον χώρο.